top of page
Torhamn och skärgården

Torhamn och skärgården

Torhamn och skärgården
Beskrivning

Fortsätter du kustvägen söderut kommer du så småningom till Sandhamn, ett fiskesamhälle som vittnar om ett yrkesfiske från 60-talet och framåt. Än idag är dethemmahamn för ett antal yrkesfiskare, men man har numera också fått sällskap av en modern marina och restaurang. 


Ett par kilometer från Sandhamn ligger Torhamn, ett samhälle med vackra trädgårdar och en pittoresk iskehamn. Slå dig ner på någon av bänkarna i hamnen och blicka ut över den vackra Torhamnsfjärden. Även i Torhamn finns restaurang och caféer. Kör ut till landets sydostligaste punkt ute på Torhamns udde, ett av områdets flera naturreservat och landets tredje största fågellokal efter Ottenby och Falsterbo. Ta en härlig promenad och känn lugnet. Stanna en stund

i fågeltornet och njut av en vidunderlig utsikt över den östra skärgården och det rika fågellivet.


Torhamn och dess skärgård bjuder på många möjligheter till ett aktivt besök. Fantastiska cykelvägar, vandringsstigar, vindsurfing och paddla kajak är bara några exempel vad besökaren bjuds på. Vill du stanna kvar några dagar och utforska omgivningarna finns olika möjligheter till boenden. På vägen från Torhamn upp till Jämjö kan du besöka ett annat naturreservat, Steneryds lövängar, och bara en bit därifrån ligger Horsahallen, Blekinges största hällristning med ett par hundra bilder. Östra skärgården består av ett antal mindre öar, varav sex har åretruntboende. Alla små idyller med olika karaktärer. Ta M/F Ungskär från Torhamns hamn eller M/F Wittus från Yttre Park och gör en rundtur ut i skärgården eller stig av och gå på upptäcksfärd. Stenshamn och Långören är de enda öar där man kan köpa enklare förtäring så tänk på att ta med dig egen picknickkorg om du besöker de andra öarna. Den första ön som båtarna angör är Långören, ”Lotsarnas ö”. Båten fortsätter därefter ut i skärgården förbi små kobbar och nästa stopp är Inlängan, en av de större öarna ute i skärgården. När båten angör Stenshamn är du längst ute i östra skärgården. Från Stenshamn går sedan en bro till Utlängan. I Stenshamns hamn kan du hyra cykel. Utlängan är ”böndernas ö”. Strax efter bron går det en strövstig till den norra delen av ön. Gå gärna upp i fågeltornet och njut av en vidunderlig utsikt. Fortsätt stigen och du kommer fram till ett unikt och gammalt ekbestånd där man tror att ursprungsroten kan vara från 1600-talet. Från Stenshamn går båten vidare till Ungskär - ön som flyter på vattnet! I och med att ön är låg och gräsbevuxen kan man på avstånd uppleva att stugorna flyter på vattnet. Den yttre skärgården fick fast befolkning först på 1600-talet. Ungskär är jämsides med Stenshamn det bäst bevarade fiskeläget från den tiden. Ytterön och Östra Hästholmen är två sammanväxta öar och tillsammans bildar de ett av Blekinges största naturreservat. Du når öarna enklast med bil eller cykel via linfärjan i Yttre Park. Njut av en underbar natur- och kulturmiljö, härliga badvikar och en avkopplande atmosfär. Ett tips är att ta sig runt på cykel med egen fikakorg. Flera spännande militära lämningar, såsom bunkrar och torn, finns på ön och påminner om militärens närvaro ute i skärgården.

Country Field

Information

Kontakt

Öppettider

Tjänster hos oss

{Kategori}

Våra Boenden
no image placeholder.jpeg

Add a Title

Change the text and make it your own. Click here to begin editing.

Erhållna Utmärkelser
Utmärkelse
Galleri
bottom of page