top of page
HAMNARNA LÄNGS KUSTVÄGEN

HAMNARNA LÄNGS KUSTVÄGEN

HAMNARNA LÄNGS KUSTVÄGEN
Description

Att resa med båt är ett trevligt sätt att färdas utmed kustvägen. Vi har tusentals båtägare varje år som färdas med endast vinden som drivkraft men det finns också många motorburna båtägare. Kustvägen Sydost har flera uppskattade gästhamnar, från Kristianopel i norr och ut till Ungskär och Stenshamn i söder.


KRISTIANOPEL

Kristianopel är en kustby med anor från 1600-talet. Samhället ligger innanför den historiska ringmuren, på samma plats nu som då och erbjuder förutom hamnen även en rad aktiviteter med affärer och caféer. Kristianopel marknadsförs som ”fjärran från motorvägar, hamburgerkedjor och konstgjorda vattenland”. Hamnen används uteslutande för gästhamnsverksamhet. Det finns plats för 50 båtar angjorda med boj. Direkt i anslutning till hamnen finns det även ett kafé, en hamnkrog och ett flertal fiskebodar som används för mindre verksamheter. Kristianopel är den andra hamnen i Blekinge efter Karlskrona Stadsmarina som har kvalificerat sig för utmärkelsen Blå Flagg.


SANDHAMN

Sandhamns hamn ligger skyddad i Sandhamnsviken längst ut på Sveriges sydostligaste udde, i  Karlskrona kommun. Hamnen byggdes på 1950-talet och består av tre kajer och har tidigare varit i huvudsak en fiskehamn. Hamnen används både av fiskare och för gästande båtar. Den innersta kajen används för gästhamnsverksamhet och de två yttre är till för fiskenäringen. I direkt anslutning till hamnen finns restaurang och små gäststugor för uthyrning.


TORHAMN

Torhamns hamn ligger på västra sidan mot skärgården på Sveriges sydostligaste udde. Hamnen används numera nästan uteslutande som hamn för fritidsbåtar. Den karaktäristiska raden av sjöbodar påminner dock om hamnens tidigare betydelse för fisket. Hamnens drift sköts av ortens båtsällskap. Här finns 140 båtplatser för fritidsbåtar samt cirka 20 gästplatser.

I hamnen finns café/restaurang under sommartid och ett litet vandrarhem. Härifrån kan man nå skärgården och Karlskrona med någon av de två skärgårdslinjer som angör hamnen. Torhamnslandet har även flera naturreservat. Torhamns udde med fågelstation är det närmaste som ligger på gångavstånd från hamnen. 


STENSHAMN & UTLÄNGAN

Stenshamn ligger i den yttersta delen av Karlskronas östra skärgård och är en av de större hamnarna i denna del av skärgården. Hamnen har några få fasta båtplatser och rymmer ca 30-40 gästande

båtar samt café/kiosk. Stenshamn binds samman med ön Utlängan genom en smal bro vars väg leder genom byn med dess Bullerby-liknande känsla. På öarna finns även en intresseförening

som regelbundet anordnar hamnfester, valborgsmässofirande samt ett mycket uppskattat årligt operaframträdande.


UNGSKÄR

Liten trevlig fiskehamn med gästhamn i östra delen av Karlskrona ytterskärgård norr om Utlängan.

Country Field

Information

Contact

Skärgårdstrafikens turer: affarsverken.se/
skargardstrafiken/tidtabeller

Opening hours

Services with us

{Category}

Our Accommodations
no image placeholder.jpeg

Add a Title

Change the text and make it your own. Click here to begin editing.

Awards Received
Award
Awards Received
bottom of page